Mitkä kuntavaalit?

Mitä kunnan- ja kaupunginvaltuustoissa tehdään?

Valtuustoissa päätetään asioista, jotka koskettavat meitä kuntalaisia joka päivä. Valtuustot päättävät kunnan taloudesta. Tätä kautta valtuusto päättää, mihin hankkeisiin ja palveluihin, kuten kouluihin, nuorisopalveluihin ja joukkoliikenteeseen kunta käyttää varoja.

Valtuusto on päätöksenteon ydin ja ylin päättävä elin. Tämän lisäksi kunnissa toimii lautakuntia, joihin osa kunnanvaltuustojen tehtävistä on delegoitu eteenpäin. Lautakunnat voivat tehdä esityksiä kunnanvaltuustolle tai päättää suoraan joitain asioita. Lautakunta koostuu poliittisin perustein valituista kansalaisista eli usein valtuutetuista ja muista aktiivisista kansalaisista.

Kunnan- ja kaupunginvaltuusto tarkoittavat samaa asiaa. Kunnissa on kunnanvaltuustoja ja kaupungeissa kaupunginvaltuustoja.

Miksi kuntavaalit ovat partiolaisille erityisen tärkeät?

Alla on lueteltu monta suurta syytä, miksi kuntavaalit ovat partiolaisille tärkeät. Meidän listaamiemme asioiden ohella tärkeää on myös, että lippukunta pohtii itse, mitkä valtuuston päätökset vaikuttavat omaan lippukuntaan ja siellä toimiviin partiolaisiin. Mitä omassa kunnassa tai kaupungissa tulisi kehittää? Kehityskohteita on hyvä tuoda esille vaalien alla ehdokkaille ja äänestäjille. Näin lippukunta voi tuoda näkemyksiään ja tavoitteitaan tulevien kuntapäättäjien tietoon. Puhumalla, neuvottelemalla ja ehdottamalla lippukunnan ehdotukset saattavat toteutua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *