Näytteillä oleva artikkeli

Kuntavaikuttaminen lippukunnille

Kuntapäättäjät haltuun – 10 vinkkiä lippukunnille kuntavaikuttamiseen

Kuntavaalityöryhmä on koostanut 10 vinkkiä lippukunnille kuntavaikuttamiseen. Löydät vinkit täältä

Vinkit:

 1. Vaikuttamista tehdään yhdessä
 2. Uusien päättäjien haltuunotto
 3. Tempaus syyskauden alkuun
 4. Lippukunnan tapahtumille kutsuminen
 5. Keskeiset sidosryhmät
 6. Kunnallisen päätöksenteon vuosikello
 7. Päättäjän tapaaminen, näin sen teet
 8. Kummivaltuutettu
 9. Yhteistyö muiden alueen toimijoiden kanssa
 10. Kuntavaikuttaminen voi olla myös osa viikkotoimintaa

Piiriposti 6/2017

Osallistu #partiolainenvaikuttaa -kampanjaan – voita palkinto!

Kuntavaaleihin on vielä pari viikkoa jäljellä, joten vielä ehtii vaikuttaa vaaleihin! Partiolaisilla on #partiolainenvaikuttaa -somekampanja, jossa kannustetaan partiolaisia kertomaan somessa aktiivisuudestaan kuntavaaleissa. Kampanjalla pyrimme tuomaan partiolaisille tärkeitä teemoja näkyväksi ja kannustamaan myös kavereita osallistumaan aktiivisesti vaaleihin.

Osallistu kampanjaan – voita palkinto!

Kaikkien niiden kesken, jotka postaavat sosiaaliseen mediaan tunnisteella #partiolainenvaikuttaa ja kertovat jotenkin osallistumisestaan kuntavaaleihin, arvotaan palkinto! Palkintona on Haglöfsin Corker-reppu, ja niitä arvotaan kaksi kappaletta. Arvonta suoritetaan vaalien jälkeisellä viikolla.
Postaa vaikka kuva itsestäsi lapun kanssa, johon olet kirjoittanut jonkin konkreettisen toiveen, mihin haluaisit kuntavaaleissa kiinnitettävän huomiota! Mallia löytyy jo sosiaalisesta mediasta tunnisteella #partiolainenvaikuttaa.

Piiriposti 5/2017

Etsi oma partioehdokkaasi ja osallistu #partiolainenvaikuttaa-kampanjaan!

Etsi oma partioehdokkaasi

Kuntavaalien ehdokaslistat on ovat nyt julkaistu ja monien ehdokkaiden kampanja on jo täydessä höyryssä käynnissä. Nyt on hyvä aika tutustua myös siihen, keitä partiolaisia on ehdolla kuntavaaleissa. Tutustu siis partioehdokkaisiin ja kannusta myös piirissäsi kaikkia tekemään sama! Partioehdokkaat-fi -sivustoa kannattaa jakaa piirin someakanavissa esimerkiksi saatteella: “Käy katsomassa, ketkä partiolaiset alueeltamme ovat ehdolla kuntavaaleissa! Löydätkö oman suosikkiksi partioehdokkaiden joukosta?

PS. Jos alueellanne on partioehdokkaita, jotka eivät ole sivustolla, niin ei hätää! Partioehdokkaaksi ehtii vielä ilmoittautua!

Osallistu #partiolainenvaikuttaa-kampanjaan!

Kuntavaalien lähestyessä partiolaiset tuovat omia kampanjateemojaan esille kuvien välityksellä sosiaalisessa mediassa. Kuka tahansa voi osallistua – tehdään yhdessä näkyväksi se, mitkä asiat ovat meille tärkeitä! Kampanjaan voi tulla mukaan yksin, oman partioryhmän tai vaikka koko lippukunnan kanssa. Mukaan voi lähteä Suomen Partiolaisten kattoteemoilla tai nostamalla esille minkä tahansa kotikuntaan liittyvän asian.

Kampanja startataan M/S Scoutella -risteilyllä 19.3., jossa on kuvien ottoa varten erillinen piste sekä valmiita pohjia. Suomen Partiolaisten kattoteemat ovat “Harrastustakuu – jokaiselle nuorelle harrastus” ja “Osallisuus – nuorten ääni kuuluviin.” Näiden lisäksi esille voi tuoda minkä tahansa oman kunnan tärkeän asian. Onko lippukunnallanne toiveissa saada uusia virkistysalueita kuntaan? Tarvitsetteko uudet tilat? Ovatko kunnan nuorisoavustukset menossa leikkuriin? Miltä kuulostaisivat maksuttomat liikuntahallivuorot alaikäisille? Tehdään tavoitteista näkyviä #partiolainenvaikuttaa-kampanjalla!

Toimintaohje:
1. Tulosta valmis #partiolainenvaikuttaa-pohja tai laadi oma kyltti, josta löytyy aihetunniste “#partiolainenvaikuttaa” sekä asia, mihin tahtoisit kuntavaaleissa vaikuttaa

 1. Ota itsestäsi kuva, jossa olet #partiolainenvaikuttaa-kyltin kanssa. Huivi kaulaan!
 2. Postaa kuva someen (Insta, Twitter, Facebook) ja liitä siihen aihetunnisteet #partiolainenvaikuttaa ja #partioscout
  4. Kannusta partiokaveriasi/toista partioryhmää/lippukuntaa tekemään sama!

Lippukuntaposti 2/2017

#partiolainenvaikuttaa – Kuntavaalit tulevat pian!

Haluaisitteko, että kunta tarjoaa teille kolotilat? Meneekö kämpällenne yksi bussilinja, jonka mahdollisesta lakkauttamisesta olette huolissanne? Vai onko alueellanne muita kysymyksiä, jotka huolettavat lippukuntaanne? Nyt on paras aika vaikuttaa näihin kysymyksiin!

Suomessa järjestetään kuntavaalit 9. huhtikuuta, ja ehdokkaiden kampanjat käyvät pian kuumimillaan. Pian tulevat kuntapäättäjät kiertävät kunnissa kuuntelemassa alueen asukkaiden huolia ja tekemässä omia vaalilupauksiaan. Älkää heittäkö hukkaan tilaisuutta vaikuttaa siihen, millaisessa ympäristössä toimitte seuraavat neljä vuotta!

Vaikuttamistyön tueksi on perustettu partioehdokkaat.fi-sivusto, josta löytyy kaikille ikäkausille vinkkejä siitä, miten kuntavaalit voi huomioida, kun toteuttaa partio-ohjelmaa. Kuntavaaleihin aktiivisesti osallistumisen ei tarvitse olla mitään muun toiminnan päälle tulevaa ekstraa, vaan kaikki toimintavinkit ovat sellaisia, jotka kuuluvat partio-ohjelmaan muutenkin. Käyttäkää vaikka tarpojakokous mielipidekirjoituksen kirjoittamiseen! Tai menkää samoajaporukalla kuuntelemaan vaalipaneelia, jossa esitätte kysymyksiä! Kaikki toimintavinkit löytyvät täältä: http://partioehdokkaat.fi/aktiviteettivinkit-ikakausittain/.
Hauskaa kuntavaalikevättä! #partiolainenvaikuttaa

Piiriposti 4/2017

Piireille vinkit kohti kuntavaaleja

Lippukunnille on lähtenyt kuntavaalien toimintavinkit

Lippukunnille on lähtenyt toimintavinkit kuntavaaleja varten sekä muistutus osallistua kuntavaaleihin aktiivisesti! Toimintavinkit löytyvät täältä: http://partioehdokkaat.fi/aktiviteettivinkit-ikakausittain/. Piirissäkin kannattaa muistuttaa lippukuntia aktiviteettipankista, sillä se on helpoin tapa osallistua kuntavaaleihin! Kaikki toimintavinkit löytyvät partio-ohjelmasta muutenkin, joten lippukuntien ei tarvitse tehdä mitään ylimääräistä kuntavaalien osalta. Osallistuminen voi olla osa partio-ohjelmaa, jota toteutetaan muutenkin!

Partion kuntavaaliteemat

Suomen Partiolaisten kuntavaaliteemat ovat tänä vuonna harrastustakuu ja osallisuus. Erityisesti näitä teemoja on tarkoitus nostaa esille Suomen Partiolaisten viestinnässä.

Harrastustakuu – jokaiselle nuorelle harrastus

Harrastukset opettavat uusia taitoja ja sosiaalisuutta. Parhaimmillaan harrastustoiminta on elämyksellistä ja tarjoaa virikkeitä. Harrastaminen luo yhteisön. Jokaisella lapsella ja nuorella pitäisi olla mahdollisuus harrastaa. Kuitenkin vuoden 2015 nuorisobarometrin mukaan noin joka kolmas nuori on joutunut jättämään harrastuksen aloittamatta taloudellisista syistä.
Lapsi- ja nuorisoystävällinen kunta ottaa tavoitteekseen huolehtia, että jokaisella kunnan lapsella ja nuorella on mahdollisuus harrastaa. Kunta tukee monipuolisia harrastusmahdollisuuksia tarjoamalla tilojaan järjestöjen käyttöön sekä jakamalla järjestöavustuksia.

Harrastusmahdollisuudet huomioidaan kunnan kaavoituspäätöksissä. Kunnan lapsi- ja nuorisotyö tekee yhteistyötä harrastusjärjestöjen kanssa; erityisesti kouluissa ja etsivässä nuorisotyössä tunnetaan harrastusmahdollisuudet ja ohjataan nuoria niiden pariin. Myös harrastusjärjestöjen toimijoilla on matala kynnys ottaa yhteyttä nuorisotoimeen. Nuorten harrastustoiminnasta saatu osaaminen tunnistetaan myös kunnan oppilaitoksissa.

Osallisuus – nuorten ääni kuuluviin

Mielipiteensä ilmaiseminen ja mahdollisuus tulla kuulluksi ovat kuntademokratian peruspalikoita. Tukemalla nuorten osallisuutta kasvatamme tulevaisuuden aktiivisia kansalaisia sekä rakennetaan nuorille yhteenkuuluvuuden tunnetta yhteisöön ja yhteiskuntaan. Nuorisovaltuustot ovat hyvä alku, mutta tarvitaan myös muita tapoja tarjota erilaisille nuorille luonteva tapa osallistua keskusteluun yhteisistä asioista. Järjestöjen kautta on mahdollista tavoittaa nuorten ryhmiä monipuolisesti – etenkin niitä nuoria, jotka eivät ole kiinnostuneita perinteisestä vaikuttamisesta esimerkiksi nuorisovaltuustojen tai oppilaskuntien kautta.

Nuorten ääntä arvostavassa kunnassa nuoria kuullaan kaikissa heitä koskevissa asioissa. Nuoria koskevia asioita ei rajata keinotekoisesti, vaan nuoria kuntalaisia kuullaan kattavasti eri päätöksenteon osa-alueilla. Kuntapäättäjät miettivät yhdessä lasten ja nuorten kanssa sellaisia kuulemisen tapoja, jotka tavoittavat nuoria laajasti. Kunta tekee näkyväksi, miten nuorten ideoita ja näkemyksiä on huomioitu päätöksenteossa. Talous antaa raamit kaikelle kunnan toiminnalle – siksi nuoria pitäisi kuulla myös talousarviota laadittaessa. Kunta kokeilee osallistavaa budjetointia. Kunta vaikuttaa äänestysikärajan laskemiseen 16 vuoteen kuntavaaleissa.

Alueelliset teemat

Osallisuuden ja harrastustakuun lisäksi piirien alueilla voi olla muita tärkeitä kysymyksiä, joihin juuri sillä alueella olisi tärkeää vaikuttaa. Näitäkin kannattaa ehdottomasti nostaa esiin ja tukea lippukuntia alueen tärkeisiin kysymyksiin vaikuttamisessa.

Partioehdokkaat

Kuntavaaleissa ehdolla olevat partiolaiset ovat voineet käydä alkuvuoden ajan ilmiantamassa itsensä partioehdokkaat.fi -sivustolle. 1.3. sivusto pyörähtää käyntiin ja partioehdokkaat julkaistaan. Silloin kannattaa myös piireissä rummuttaa sivustoa ja kannustaa ihmisiä tutustumaan partioehdokkaisiin. 1.3. myös SP:n viestinnässä nostetaan sivustoa esille.

Sivustolle voi toki ilmoittautua vielä 1.3. jälkeenkin. Jos alueella on partioehdokkaita, jotka eivät ole vielä sivustolla, heitä kannattaa vinkata siis ilmoittautumaan!

Kuntavaalien aikataulu

Viime piiripostissa tullut kuntavaalien aikataulu on edelleen voimassa ja löytyy täältä: http://partioehdokkaat.fi/2017/02/13/piireille-infoa-kuntavaaleista. Jos sinun piirilläsi on hyviä vinkkejä ja ajatuksia kuntavaaleihin liittyen, niin SP:n kuntavaalityöryhmä ottaa niitä edelleen mielellään vastaan! Voit laittaa oman piirisi hyviä käytäntöjä sähköpostilla: eeva.riivari@partio.fi; annakaisa.tikkinen@partio.fi; ronja.inkovaara@partio.fi tai tarja.anttonen@partio.fi.