Maakuntavaalit

http://alueuudistus.fi/maakunnat2020

Suomessa on määrä järjestää historian ensimmäiset maakuntavaalit sunnuntaina 28.10.2018. Maakuntavaaleissa on tarkoitus valita maakuntavaltuustot, jotka käyttävät ylintä päätösvaltaa Suomeen perustettavissa uusissa maakunnissa. Maakuntavaltuustot päättävät maakunnan toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta. Maakuntavaltuusto muun muassa asettaa maakuntahallituksen, valitsee maakuntajohtajan ja päättää maakunnan talousarviosta.

18 maakuntaa ottaa vastuulleen muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen sote- ja maakuntauudistuksen toteutumisen myötä. Maakunnille siirtyy myös muita tehtäviä ely-keskuksista, te-toimistoista, aluehallintovirastoista, maakuntien liitoista ja muista kuntayhtymistä sekä kunnista. Esimerkkeinä mainittakoon pelastustoimi, ympäristöterveydenhuolto, yritys- työ- ja elinkeinopalvelut, maakuntakaavoitus, vesihuollon suunnittelu ja liikennejärjestelmäsuunnittelu.

Tällä hetkellä tiedossa olevan aikataulun mukaan ehdokashakemukset on tehtävä maakuntavaalilautakunnalle viimeistään 18.9.2018. Ehdokasasettelu vahvistetaan 27.9.2018.

Näille sivuille keräämme tietysti partioehdokkaat maakuntavaaleissa ehdokasasettelun päätyttyä. Partion tavoitteet maakuntavaaleihin julkaistaan täällä kevään 2018 aikana.

Lisätietoa alueuudistuksesta oman maakuntasi alueella löydät http://alueuudistus.fi

Lähteenä tekstissä käytetty Aamulehden artikkelia 25.2.2018