Miten ehdolle

Kiinnostaako seurakuntavaaliehdokkuus, mutta et oikein tiedä miten ehdolle pääsee? Kannattaa aloittaa https://www.seurakuntavaalit.fi/ehdokkaaksi/asetu-ehdolle sivuilta. Sivuilta löytyy kattavasti tietoa ehdolle asettumisesta ja sinne kootaan seurakunnittain valitsijayhdistykset, jotka ovat ilmoittaneet halukkuutensa asettaa ehdokkaita seurakuntavaaleihin. Sivuilta voi myös tarkistaa, mihin seurakuntaan kuuluu. Ehdokasasettelu päättyy 17.9.2018.

Mistä sitten tietää, mikä olisi sopivin lista? Tai mitä jos sellaista löydy?

Vaalissa on suhteellinen vaalitapa (D’Hontin menetelmä, sama kuin eduskuntavaaleissa) eli tulos määräytyy listan saamien äänien mukaan. Samalla tavalla ajattelevien kannattaa olla samalla listalla, koska jos valittu esimerkiksi muuttaa toisen seurakunnan alueelle, nousee vaalikelpoisuuden menettäneen tilanne toinen samalla tavalla ajatteleva! Joissain seurakunnissa nuoret tai partiolaiset ovat perustaneet myös omia listoja. Jos sopivaa listaa ei löydy, harkitse oman listan perustamista. Ehdokkaita voi asettaa valitsijayhdistys, johon kuuluu vähintään seurakunnan 10 äänioikeutettua jäsentä. Huomaa kuitenkin, että listan pitää saada riittävästi ääniä, että se pärjäisi vaaleissa eli ihan yksin ei kannata omalla listalla olla ehdolla. Seurakuntavaalit.fi sivuilta löytyy tietoa siitä, miten valitsijayhdistyksen voi perustaa.

Jos olet kiinnostunut perustamaan partiolaisten listan omaan seurakuntaasi, kokoa samanmieliset partiolaiset yhteen. Oman seurakuntasi sivuilta löydät tiedon nykyisistä luottamushenkilöistä ja esimerkiksi partiotyöntekijän sepon yhteystiedot. Ota rohkeasti yhteyttä seurakuntaan ja kysy keitä aktivisia partiolaisia seurakunnassa toimii ja kysy heiltä kiinnostaisiko yhteisen listan perustaminen.

Tästä voit ladata rautalankamallin ehdolle asettumisesta. Ohjetta voi käyttää piirissä ja lippukunnassa neuvomaan ja havainnollistamaan ehdolle asettumista.

Tässä esimerkkejä, miten listojen kokoonpano ja partiolaisten sijoittuminen eri listoille vaikuttaa tulokseen 

NAVI-ryhmän esitys ehdolle lähtemisestä ja pari esimerkkiä nuorten omista vaalilistoista ja kampanjoinnista

Kirkon vaalijärjestys vielä syvällisempää tietoa vaaleista kaipaaville.

Tunnetko partiolaisen, jonka kannattaisi lähteä ehdolle ?

Kannusta häntä lähtemään ehdokkaaksi! Mukaan on paljon helpompi lähteä kun joku pyytää. Ehdolle asettuminen vaaleissa on aina jännää, mutta seurakuntavaalit ovat myös oivallinen paikka harjoitella ehdolla olemista ja kampanjointia. Seurakuntavaaleissa pienilläkin äänimäärillä voi päästä vaikuttamaan! Jos tiedät mahdollisen ehdokkaan, mutta et itse halua kysyä häntä ehdolle, voit vinkata hänestä myös alla olevalla lomalleella. Tai olisitko kiinnostunut perustamaan partiolaisten listan vaaleissa, mutta et tunne seurakunnasta muita partiolaisia? Vinkkaa itsesi niin autamme alkuun!

Ehdota partioehdokasta

Tällä lomakkeella voit vinkata hyvistä partioehdokkaista, joita jonkun kannattaisi kysyä ehdolle marraskuussa 2018 järjestettävissä seurakuntavaaleissa. Lähetämme lisätietoa ehdolle asettumisesta vinkatuille ehdokkaille, mutta seurakuntien suuren määrän takia emme voi antaa kovin yksityiskohtaista apua vaan lähinnä ohjata tiedon lähteille. Tietoja ei käytetä muuhun kuin seurakuntavaaliehdokkaiden kartoittamiseen ja kaikki lomakkeella kerätyt tiedot poistetaan ehdokasasettelun päättyessä 17.9.2018 mennessä. Lisätietoja antaa tarvittaessa Suomen Partiolaisten toimistolla Helka Otsolampi, helka.otsolampi@partio.fi.
  • Voit ehdottaa tuntemaasi/ tietämääsi henkilöä tai itseäsi, jos olisit kiinnostunut ehdokkuudesta, mutta et tiedä mihin pitäisi ottaa yhteyttä. Lue kuitenkin ensin edellä olevat ohjeet ehdolle asettumiseen.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.